Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αλλάξτε αυτά τα 4 στοιχεία στην επικοινωνία σας, όταν βρίσκεστε στον χώρο εργασίας σας και δείτε τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας να μεταμορφώνονται!

Η ικανότητα επικοινωνίας είναι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που χρειάζεστε στον χώρο εργασίας. Ας πούμε κάτι βασικό. Επικοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο εσείς και ο καθένας από τους συναδέλφους σας μιλάτε και ενημερώνετε ο ένας τον άλλον για τα καθήκοντά σας και τις αρμοδιότητές σας και συνυπάρχετε λεκτικά και μη λεκτικά με τους συναδέλφους και τους ανώτερους σας. Εδώ είναι μερικές από τις δεξιότητες επικοινωνίας που χρειάζεστε στο χώρο εργασίας, ώστε να είστε το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί στις επαγγελματικές σας σχέσεις.

Να είστε ακροατής
Ο τρόπος που «ακούμε» είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία. Θυμηθείτε, η επικοινωνία είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που σας λέει το άτομο με το οποίο μιλάτε. Δεν είστε εκεί μόνο για σας, χρειάζεται να μπορείτε να  ακούσετε τον συνομιλητή σας. Επιπλέον, όσο καλύτερα «ακούτε», τόσο καλύτερα μπορείτε να καταλάβετε τι λέει-εννοεί ο άλλος και κατ΄επέκταση να δώσετε και την πιο κατάλληλη απάντηση.

Γλώσσα του σώματος
Επίσης γνωστή ως μη λεκτική επικοινωνία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επαφή με τα μάτια σας, οι χειρονομίες και ακόμα και η στάση του σώματός σας, μεταφέρουν ένα μήνυμα στο άτομο με το οποίο μιλάτε. Η επαφή με τα μάτια δείχνει ότι εστιάζετε στο άτομο ενώ η αποφυγή επαφής με τα μάτια δείχνει απροθυμία είτε να ακούσετε είτε να μιλήσετε. Τα μηνύματά σας θα φτάνουν απέναντι πιο εύκολα, όταν κοιτάτε τον άλλο σταθερά στα μάτια και το σώμα σας είναι στραμμένο προς εκείνον με τα χέρια ανοιχτά (όχι σταυρωμένα). Επιπλέον, όταν διατηρούμε την παραπάνω στάση, είναι πιο εύκολο και για τον άλλο να εκφραστεί.

Θέματα τόνου και εμπιστοσύνης
Μιλώντας με φιλικό τόνο (άλλο ένα κομμάτι της μη λεκτικής επικοινωνίας), οι συνάδελφοί σας ενθαρρύνονται να επικοινωνούν και εκείνοι ειλικρινά και ανοιχτά. Δεν χρειάζεται βέβαια να είστε ευχάριστοι σε όλες τις αλληλεπιδράσεις σας. Αυτό που μετράει και δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας είναι το να είστε ο εαυτός σας σε κάθε περίσταση. Σίγουρα, ωστόσο, παίζει καθοριστικό ρόλο ο τρόπος που θα εκφραστείτε για κάτι που σας ευχαριστεί ή σας δυσαρεστεί. Σε κάθε περίπτωση ας θυμάστε ότι η εμπιστοσύνη είναι καθοριστική για οποιαδήποτε σχέση, πόσο μάλλον στο εργασιακό περιβάλλον που δημιουργεί  πιο στέρεες βάσεις για τις συναδελφικές σας σχέσεις, την εξέλιξη και την πορεία τους.

Να είστε σύντομοι και συγκεκριμένοι
Για αποτελεσματική και ικανοποιητική επικοινωνία στο χώρο εργασίας, είναι σημαντικό να είστε ακριβείς και λεπτομερείς διατηρώντας ωστόσο τη συντομία, όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους στον εργασιακό σας χώρο είτε αυτό είναι ένα γραφείο είτε ένα εργοτάξιο. Αυτό προϋποθέτει ότι το μήνυμά σας είναι σύντομο και εύστοχο. Θυμηθείτε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλους και όταν με τη συμπεριφορά σας δείχνετε να το εκτιμάτε, το εκτιμούν και οι άλλοι!

Μοιράσου το