Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πολλά γράφονται και λέγονται για το «καλό» σεξ.
Πουθενά όμως δεν υπάρχει οι πιο σημαντικές –για μένα– πληροφορίες, που θα σας τις αποκαλύψω παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε από το τι σημαίνει «καλό σεξ».
Οι περισσότερες γυναίκες και οι περισσότεροι άνδρες αγχώνονται και μόνο που το ακούνε. Γιατί; Γιατί στο μυαλό τους δημιουργείται η εικόνα από δύο «τέλεια» (με τα δεδομένα που αναδεικνύουν και προωθούν τα μέσα ενημέρωσης) κορμιά, που επιδίδονται σε ερωτικές περιπτύξεις μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και ιδανικές συνθήκες, όπου η μουσική και ο φωτισμός είναι τέλειοι, δεν ακούγονται άλλοι ήχοι, δεν υπάρχει άγχος, ενώ αντίθετα το πάθος, η ένταση και ο πόθος βρίσκονται στο μάξιμουμ καθόλη τη διάρκεια και βέβαια η σκηνή ολοκληρώνεται με πολλαπλούς οργασμούς και για τους δύο, φωνές και βογγητά ευχαρίστησης και την ικανοποίηση της ταυτόχρονης απογείωσης.

Αναρωτιέμαι, αν αυτή η εικόνα, είναι και δική σας. Σαφώς και μπορούν να υπάρξουν τα παραπάνω, αλλά βλέποντας ρεαλιστικά τα πράγματα, η πραγματικότητα δεν τα περικλείει έτσι απλά. Σε μία οικογένεια για παράδειγμα που οι γονείς έχουν να διαχειριστούν τα της καθημερινότητάς τους, όσο ερωτευμένοι και να είναι και με τόσο άγχος στο κεφάλι
τους, δεν προλαβαίνουν να στήσουν αυτό το σκηνικό. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ πείτε μου.

Επίσης, η προσδοκία για «ιδανική» ερωτική συνεύρεση, είναι ένα στοιχείο που στέκεται εμπόδιο στην εκπλήρωσή της.

Να διευκρινίσω εδώ ότι το «καλό» ή «ιδανικό» σεξ, το ορίζει ο καθένας για τον εαυτό του.

Όπως καταλαβαίνετε πάντως, πέραν του ότι όλα είναι σχετικά, ας μη νιώθει κάποιος ή κάποια ως εραστής ή ερωμένη αντίστοιχα ανεπαρκής καθότι ο «προβολέας» των σύγχρονων κοινωνικών επιταγών φωτίζει για ευνόητους λόγους συγκεκριμένες εκφάνσεις της ερωτικής ζωής.

Ας περάσουμε στην ουσία.

«Ακούμε γενικά ότι το καλό σεξ είναι καινοτομία, περίεργες στάσεις και αισθήσεις ακόμα και πόνος…
Η επιστήμη του ασφαλούς δεσμού μας λέει ότι για την ποιότητα καλού σεξ καταλυτικός παράγοντας είναι η ασφάλεια που νιώθει κάποιος σε συναισθηματικό επίπεδο με τον άνθρωπο που κάνει έρωτα. 
Είμαστε όντα που πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να συνδεόμαστε μεταξύ μας. Και χρειαζόμαστε να νιώθουμε αυτή τη συναισθηματική σύνδεση, ώστε να αισθανθούμε ασφαλείς στον κόσμο αλλά και μέσα στο ίδιο μας τον εαυτό. Αυτή η ανάγκη για σύνδεση έχει διευρύνει τον εγκέφαλό μας, το νευρικό μας σύστημα και μάλιστα είναι πιο σημαντική και από την ερωτική επιθυμία και απόλαυση. Αν έχουμε «φροντίσει» σε μικρότερο ποσοστό αυτές τις δύο ανάγκες δηλαδή για
ασφάλεια και σύνδεση, τότε σε κάποιο βαθμό τα άλλα μας ένστικτα όπως η ανάγκη μας να εξερευνήσουμε, να παίξουμε , να πάρουμε ρίσκα, να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο καθώς και η σεξουαλικότητά μας, δεν θα είναι τόσο αναπτυγμένα….
Το πάθος δεν έχει να κάνει μόνο με την ερωτική επιθυμία. Είναι αυτή η βαθιά επιθυμία για σύνδεση που συνδυάζεται με την ασφάλεια, που θα σου επιτρέψει να αφεθείς, να πειραματιστείς και να παίξεις.  Το σεξ δεν είναι μόνο για την απόλαυση και την αναπαραγωγή, είναι μία βασική δραστηριότητα δημιουργίας δεσμού. Ακόμα και στη σκέψη ότι θα κάνουμε σεξ με τον ή την αγαπημένη μας, και καθώς φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα του, ο οργανισμός μας εκχύνει μια ορμόνη που λέγεται ωκυτοκίνη . 
Μας βοηθά να είμαστε άφοβοι, να εμπιστευόμαστε περισσότερο και ακόμα όταν κοιτάμε τον άλλο να μπορούμε να
παίρνουμε εύκολα τα μηνύματά του». – Sue Johnson

Το καλό σεξ απαιτεί κατανόηση και φροντίδα.

Η ενσυναίσθηση είναι το πρώτο βασικό συστατικό του καλού σεξ, κι αυτό δεν αναφέρεται ποτέ και πουθενά.
Ενσυναίσθηση από μένα για μένα (να γνωρίζω δηλαδή τι χρειάζομαι, τι μου αρέσει και τι όχι), από μένα για τον παρτενέρ μου και το αντίστροφο.

Συχνά θεωρείται εσφαλμένα «συναισθηματική». Οτιδήποτε συναισθηματικό εξάλλου στην εποχή και την κοινωνία μας σε μεγάλο βαθμό, χαρακτηρίζεται ως υπερβολικό. Είμαστε μια κοινωνία που φαίνεται να περιφρονεί την ικανότητα να νιώθουμε – κι αυτό ισχύει για άντρες και γυναίκες. Χαρακτηρισμοί όπως «υπερευαίσθητος» ή «ρομαντικός», ακούγονται συχνά.  Αν δείχνεις τα συναισθήματά σου ή μιλάς γι΄αυτά, συνήθως δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό. 
Με βάση την «εκπαίδευση» που παίρνουμε μεγαλώνοντας, αν «δεν έχεις συναισθήματα, είσαι «κουλ».
Είναι τουλάχιστον αστείο. Είμαστε ανθρώπινα όντα και είναι ζωτικής σημασίας να συνδεόμαστε μεταξύ μας, ζούμε γι΄ αυτή τη σύνδεση.  Η ικανότητα να ενσυναισθάνεται κάποιος είναι κρίσιμη για την εμπειρία καλού σεξ. Ακόμη και σε περιστασιακές συναντήσεις, η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί για να καταστεί η εμπειρία ευχάριστη. Ας πάψουμε να «δαιμονοποιούμε» την ενσυναίσθηση.

Όταν εξετάζουμε τι σημαίνει ενσυναίσθηση, γίνεται ευκολότερη η κωδικοποίηση του ρόλου της στο καλό σεξ. 
Ο ορισμός της ενσυναίσθησης με απλά λόγια είναι η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και αποδοχής των συναισθημάτων και των αισθήσεων ενός άλλου ατόμου.

Σε μια μακροπρόθεσμη σχέση, η ενσυναίσθηση γίνεται ένας ακρογωνιαίος λίθος για το καλό σεξ. Προσφέροντας ενσυναίσθηση αμφότεροι ενισχύετε τη σύνδεσή σας. Σας κρατάει συντονισμένους και συνδεδεμένους.

Χωρίς ενσυναίσθηση, το σεξ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές του δυνατότητες. 

Το σεξ είναι καλύτερο, όταν η απόλαυση και των δύο είναι ύψιστης προτεραιότητας και για τους δύο και για να είναι το σεξ όλα όσα μπορεί να είναι, η ευχαρίστηση πρέπει να είναι ισότιμη  και αμφίδρομη. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ευχαρίστηση και το δικαίωμα ο σύντροφός του να την παίρνει στα σοβαρά, να δίνει σημασία.

Όταν και οι δύο άνθρωποι αγαπούν την εμπειρία του σεξ και περνούν όμορφα, τότε λειτουργεί ως ένας «αυτοεμπλουτιζόμενος» κύκλος. 
Πρόκειται για τη γνήσια επιθυμία να δώσει και να λάβει κάποιος χαρά μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Οι άνθρωποι μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ ποιοτικές ερωτικές εμπειρίες και χρειαζόμαστε να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τον παρτενέρ μας. Η ενσυναίσθηση δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική. Είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο τόσο «ανθρώπινο» και είναι αυτό που κάνει το σεξ  μια αξιοθαύμαστη, οικεία  και ζεστή εμπειρία. Είναι η φροντίδα στην πράξη, για το αν κάποιος έχει ή όχι οργασμό ή απολαμβάνει τη σεξουαλική επαφή.

Το καλό σεξ δεν αφορά μόνο σε οργασμούς. Πρόκειται για την καθολική συνύπαρξη με κάποιον.

 Αυτό είναι σημαντικό ταυτόχρονα και για τους δύο. Το σώμα σας και τα συναισθήματά σας χρειάζονται φροντίδα εκείνες τις στιγμές. Το σεξ είναι χορός και απαιτεί και οι δύο να δίνετε προσοχή στην επόμενη κίνηση.
Αυτό μπορεί να μεταμορφώσει την εμπειρία από καλή σε εκπληκτική, όπου εκπληκτικό σεξ σημαίνει να αντιλαμβάνεστε και να συνοδεύετε το φάσμα  όλων των συναισθημάτων του συντρόφου σας και ταυτόχρονα να απολαμβάνετε ακριβώς το ίδιο από κείνον. Ζούμε σε έναν εγωκεντρικό κόσμο. Όλοι εστιάζουμε στους εαυτούς μας. Εάν κάνετε σεξ και νοιάζεστε μόνο για τον εαυτό σας, το αποτέλεσμα είναι το συναισθηματικό κενό. Και ναι, αυτό ισχύει ακόμη και σε ερωτικές σχέσεις μιας νύχτας!Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης συνεύρεσης ή ακόμα και κάποιας συνεύρεσης με «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά, υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλά συναισθήματα.

Όταν είστε γυμνοί με τον σύντροφό σας, συμμετέχοντας σε σεξουαλικό παιχνίδι, η εμπειρία είναι τόσο ανοιχτή όσο μπορείτε να είστε κι εσείς. Είστε ευάλωτοι. Η επιθυμία να αγγίξετε, να γευτείτε και να αισθανθείτε τον σύντροφό
σας είναι μια ανθρώπινη ανάγκη. Θέλετε, χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή να νιώσετε τον ή τη σύντροφό σας κοντά σας τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Τα επίπεδα οικειότητας διαφέρουν στο σεξ, παρόλα αυτά κάθε εκδήλωση του σεξ χρειάζεται την οικειότητα.  Όταν είστε με τον σύντροφό σας, θέλετε να νιώθετε ασφαλείς, ανεξάρτητα από το είδος του σεξ που επιλέγετε. Για να πειραματιστεί κάποιος, να χαλαρώσει, να απολαύσει και να προσφέρει απόλαυση, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί.

Το δεύτερο βασικό συστατικό του εκπληκτικού σεξ (έχουμε κατακτήσει την ενσυναίσθηση και πάμε να το τερματίσουμε τώρα) είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο, αλλά εκείνες τις στιγμές φαίνεται να το ξεχνάμε. Αυτό είναι η επικοινωνία σε λεκτικό και μη λεκτικό επίπεδο. Οι άνδρες είναι βέβαια πιο εκφραστικοί σε αυτό το κομμάτι -τις περισσότερες
φορές-, δηλαδή δηλώνουν πιο εύκολα με λόγια ή κινήσεις τι θέλουν και τι τους αρέσει. Οι γυναίκες ( κυρίως εδώ στην Ελλάδα) είναι στην πλειοψηφία τους τόσο ενοχικά συνδεδεμένες με το σεξ που συνήθως δεν εκφράζουν τις ανάγκες τους.

Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής είναι απαραίτητη και σημαντική. Όταν εκφράζω στον άλλο τι θέλω και τι όχι, όταν δείχνω τι μου αρέσει και τι όχι, όταν ρωτώ τι προτιμάει εκείνος, τότε το πιο πιθανό είναι να λάβω αυτό που ζητώ και να είμαι όσο το δυνατόν πιο εύστοχη σε ό,τι χρειάζεται ο άλλος. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ικανοποίηση των αναγκών του και μόνο όταν αποφασίζουμε να αυτοαποκαλυπτόμαστε και να δηλώνουμε τι χρειαζόμαστε ή τι δεν μας αρέσει, τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες να είμαστε εκεί ολοκληρωτικά και να απολαμβάνουμε ισότιμα κάθε στιγμή. Η αυθεντικότητα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά αξίζει πάντα να την επιδιώκουμε στον βαθμό που μας είναι δυνατό.

Μην ξεχνάτε να αξιοποιήσετε κάθε ευκαιρία για χιούμορ. Το γέλιο χαλαρώνει, δημιουργεί οικειότητα και προσδίδει στην ερωτική επαφή πιο ζεστή αίσθηση.

Ανακεφαλαιώνοντας, θέλω να τονίσω τη σημαντικότητα της ενσυναίσθησης και της επικοινωνίας σε αυτού του είδους την επαφή. Χρειάζεται να είστε σε θέση να συντονίζεστε  με τις ανάγκες του άλλου και να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματός του, να τον ρωτάτε τι θέλει, αλλά και να εκφράζετε τι χρειάζεστε και να διεκδικείτε τη δική σας απόλαυση. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες αυθεντικότητας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης, αποδοχής και ενσυναίσθησης το πάθος απελευθερώνεται και η εμπειρία γίνεται μοναδική.

Ο καθένας θέλει να νιώσει ότι ο άλλος τον βλέπει,  και όχι ότι απλώς τον κοιτάζει…. Όλοι χρειαζόμαστε την αναγνώριση και επίσης να νιώθουμε ότι είμαστε σημαντικοί για τον άλλο, ότι μας θέλει, μας ποθεί και μας το δείχνει πρακτικά.

Το καλύτερο σεξ συμβαίνει, όταν ολόκληρη η εμπειρία της ευχαρίστησης -και όχι αποκλειστικά «ο στόχος» – είναι σημαντική και για τους δύο και βέβαια όλο αυτό να επικοινωνείται αμφίδρομα και επαρκώς από τους δύο και για τους δύο!»

” Ειρήνη Σταμπολάκη Life Coach “

Μοιράσου το