Ακούς από παντού και συνεχώς, ότι για να είσαι χαρούμενος και ήρεμος χρειάζεται να βγάζεις από τη ζωή σου τους τοξικούς ανθρώπους, να επιλέγεις ποιος είναι δίπλα σου, να μη δέχεσαι αρνητικότητα, μόνο θετικότητα, καλή διάθεση και έμπνευση.
Αν αυτός ο άνθρωπος είναι κάποιος ξένος είναι εύκολο να το διαχειριστείς, κάνοντας delete ή unfriend, ξεπαρεού που λέγαμε οι μεγαλύτεροι όταν ήμασταν νεότεροι.
Όταν όμως ο άλλος ο «τοξικός» είναι κοντινός σου άνθρωπος, πώς διαχειρίζεσαι την κατάσταση, τη σχέση μεταξύ σας?
Πρόταση: Μην εξαφανίζεσαι, μην αγνοείς, μην παραβλέπεις, μην κάνεις πως δεν υπάρχει.
Αν δεν το συνειδητοποιείς γίνεσαι κι εσύ τοξικός για κείνον έτσι…!
Αυτός ο άνθρωπος πιθανόν δεν γεννήθηκε έτσι… δημιούργησε αυτόν τον τρόπο να συνυπάρχει λόγω κάποιων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε μεγαλώνοντας.
Κάθε φορά που συναντάς στη ζωή σου έναν «τοξικό άνθρωπο» σου δίνεται μια ευκαιρία να αναπτυχθείς, αν θέλεις να την αξιοποιήσεις για να «δεις», να καταλάβεις δηλαδή περισσότερα για σένα, για το ποιος είσαι, τι αντέχεις, τι ανέχεσαι, τι σε πληγώνει και τι όχι!
Για να το πετύχεις αυτό σου προτείνω τρία βήματα.
Το πρώτο βήμα είναι να στραφείς σ΄ εσένα και να αναρωτηθείς, ΤΙ νιώθεις όταν συνυπάρχετε.
Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνεις.
Αν νιώθεις ανησυχία, νοιάξιμο και αγωνία για κείνον, τα πράγματα είναι απλά. Επικοινωνείς μαζί του και του εκφράσεις αυτά τα συναισθήματα.
Δεύτερο βήμα, είναι να σκεφτείς ΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΜΟΝΟ «αρνητικά» συναισθήματα.
Πολλές φορές και μάλιστα πολύ εύκολα και τις περισσότερες φορές χωρίς να ξέρουμε ιδιαίτερα τον άλλο, του βάζουμε μια ταμπέλα πχ τοξικός, ζηλιάρης, αναίσθητος, τεμπέλης κλπ
Σ΄ αυτό σημείο, το πιο πιθανό είναι να διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και στιγμές που περνάτε ωραία μαζί κι ότι «έχει και καλά στοιχεία».
Το συμπέρασμα, όπως καταλαβαίνεις, είναι ότι ένας άνθρωπος δεν είναι η ταμπέλα του, είναι το σύνολο των συμπεριφορών του και πολλά άλλα ακόμα!
Αν ωστόσο, τα συναισθήματα που εντοπίζεις είναι θυμός, ενόχληση και δυσαρέσκεια τότε είναι η στιγμή να πας λίγο πιο βαθιά, στο τρίτο βήμα και να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που σε κάνει να θυμώνεις, να ενοχλείσαι και να δυσαρεστείσαι.
Στην περίπτωση που νιώθεις να δυσκολεύεσαι δίπλα του κάποιες φορές ή και όλες….(!) σκέψου τι δικό σου καθρεφτίζεται εκεί. Μπορεί να είναι μια δική σου δυσκολία, μπορεί να είναι κάτι που θα ήθελες και δεν το έχεις, μπορεί να είναι κάτι άλλο και μόνο εσύ ξέρεις για σένα τι.
Και εκεί χρειάζεται να πάρεις μια απόφαση ακόμα και αν αυτό έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας,
Αν δηλαδή θα μπεις στη διαδικασία να σε κοιτάξεις και να σε γνωρίσεις καλύτερα και να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς κομμάτια σου όχι και τόσο φωτεινά (πχ προσπαθώντας να διαχειριστώ μέσα μου ένα άτομο που για μένα ήταν «χειριστικό», σκεφτείτε ότι όταν αναγνώρισα τις συμπεριφορές και συνειδητοποίησα ότι κι εγώ είχα συμπεριφορές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, συνειδητά και ασυνείδητα, προς κάποια άτομα, το φύσαγα και δεν κρύωνε!)
Και αφού δεις, έρχεται η στιγμή να κάνεις μια επιλογή (γιατί πάντα έχουμε επιλογές!) αν θα μείνεις σ΄ αυτή τη σχέση και πώς και είτε αν θα βγάλεις τον άλλο από τη ζωή σου με τη δικαιολογία ότι είναι «αφόρητος» και δεν αντέχεται και θα μείνεις στάσιμος σε μία σχέση που ξέρεις ότι δεν σου ταιριάζει ή αν θα βγεις από αυτή τη σχέση διαχειριζόμενος αποτελεσματικά και για τους δυο σας την κατάσταση.
Κάθε σχέση είναι ένας καθρέφτης και σου δίνεται η ευκαιρία να δεις όλο και περισσότερα κομμάτια του μοναδικού «παζλ» που είσαι .
Είναι μία πολύ δυνατή ευκαιρία για να προωθήσεις και να βιώσεις το μεγάλωμά σου αναλαμβάνοντας την ευθύνη γι΄ αυτά τα δύσκολα συναισθήματα που σου δημιουργούνται.
Η τοξικότητα που βλέπεις στον άλλο, είναι και δική σου και είναι μέσα σου, έχει δημιουργηθεί και υπάρχει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες για κάποιους λόγους(δεν θα αναλύσουμε αυτό το κομμάτι εδώ).
Ακόμα κι αν απλά βγάλεις από τη ζωή σου τον τοξικό άνθρωπο και δεν βγάλεις-διαχειριστείς (δουλεύοντάς το με κάποιον ειδικό) τα συναισθήματα που σου προκαλούνται με αφορμή τις συμπεριφορές του, τότε το πιο πιθανό που θα συμβεί είναι να ξανανιώσεις τα ίδια συναισθήματα για κάποιον άλλο άνθρωπο, που θα μπει στη ζωή σου και θα έχει αντίστοιχες συμπεριφορές συνειδητά ή ασυνείδητα.
Με λίγα λόγια είναι ένα μοτίβο που θα επαναλαμβάνεται, εσύ θα δυσκολεύεσαι στις σχέσεις σου και δεν θα σταματήσει να είναι επιβαρυντικό για σένα, παρά μόνο όταν εσύ αποφασίσεις να διερευνήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου κι έτσι να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο και να περάσεις σε έναν νέο, διαφορετικό τρόπο να βλέπεις τα πράγματα, τους ανθρώπους και τις σχέσεις, αντικαθιστώντας τον παλιό κύκλο της ταλαιπωρίας.
Ανακεφαλαιώνοντας, ας θυμάσαι ότι
- Υπάρχουν άνθρωποι που θα συναντήσεις στη ζωή σου που δεν θα ταιριάζετε.
- Ο κάθε άλλος μέσα στη σχέση μας έχει κάποιες συμπεριφορές είτε γενικά είτε προς εσένα.
Γιατί? Γιατί έτσι ξέρει να υπάρχει και να συνυπάρχει και για αυτό δεν μπορείς να κάνεις κάτι εσύ γι΄ αυτό. - Κάθε συμπεριφορά του κάθε άλλου ή θα σου κινητοποιεί συναισθήματα («θετικά ή αρνητικά») ή θα σου είναι αδιάφορη.
- Κάθε συναισθηματική δυσκολία είναι η ευκαιρία σου να στρέψεις τον προβολέα σ΄εσένα για να ανακαλύψεις κάτι ακόμα για σένα. Αυτό θα σε βοηθήσει μέσα στη σχέση σου με κάθε άνθρωπο που θα συναντήσεις στη ζωή σου.
- Ο τρόπος που βλέπεις τις σχέσεις με τους άλλους έχει μεγάλη σύνδεση με το πώς βλέπεις τη σχέση με τον εαυτό σου, γι΄ αυτό είναι δώρο μία «δύσκολη» σχέση καθώς σε βοηθά (εφόσον το αποφασίσεις να σε δεις καλύτερα) να αλλάξεις μοτίβα που σε ταλαιπωρούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
- Ευθύνη για μία σχέση έχουν και οι δύο (ή όσοι άλλοι εμπλέκονται σ΄ αυτήν).
Στην περίπτωση που αναγνωρίσεις ότι ο άλλος έχει κάποιες συμπεριφορές που δεν σου ταιριάζουν και καταλάβεις γιατί, - έχεις πάντα επιλογές (όπως δηλαδή και το να μένεις σε μία σχέση για την οποία παραπονιέσαι… είναι ανθρώπινο κι αυτό, παρατηρούμε και δεν κρίνουμε εδώ)
Μένεις στη σχέση (αν θεωρείς ότι αξίζει )και ταυτόχρονα οριοθετείσαι και αυθεντικά και ισότιμα (χωρίς να παίρνεις τη θέση του θύματος ή του σοφού που δουλεύει με τον εαυτό του…) εκφράζεις όλα όσα νιώθεις γι ΄αυτή τη σχέση με νοιάξιμο και βέβαια χωρίς να αφήσεις έξω από τη συζήτηση και τον άλλο.
Αυτό είναι ένα σημείο κλειδί, ειδικά αν γνωρίζεις επικοινωνιακές δεξιότητες (πώς να εκφράζεσαι χωρίς να κατηγορείς και να κρίνεις ή πώς να ακούς σε βάθος και τον άλλο) και θα είναι πιθανώς η ευκαιρία για τη σχέση να περάσει σε ένα άλλο στάδιο κοντινότητας και συναισθηματικής ζεστασιάς που δεν θα έχετε ξαναβιώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή!
Η άλλη επιλογή είναι να φύγεις από τη σχέση.
Σε κάθε περίπτωση το να μιλήσεις στον άλλο με τον παραπάνω τρόπο είναι σημαντικό, ώστε να μην μείνουν ανείπωτα και αιωρούμενα συναισθήματα και σκέψεις κι από τις δύο πλευρές, όπως αν εξαφανιζόσουν για παράδειγμα χωρίς να πεις κάτι.
Επίσης, βάζεις έτσι μία τελεία στη σχέση. Κλείνεις έναν κύκλο συνειδητά με υπευθυνότητα, γνωρίζοντας ότι έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσες υπολογίζοντας με σεβασμό τόσο τον εαυτό σου όσο και τον άλλο.
Κάθε συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά του, γι΄ αυτόν που την έχει. Έτσι ξέρει να υπάρχει και να συνυπάρχει.
Αν σε ενοχλεί, τότε αυτή η συμπεριφορά είναι για σένα «τοξική» για κάποιο λόγο .
Και πιθανόν και απλές δικές σου συμπεριφορές να είναι για τον άλλο τοξικές…!
Είναι στο χέρι σου να μένεις σε μία σχέση «φορώντας τη στολή για να μην δηλητηριάζεσαι», αλλά να ξέρεις ότι και ο άλλος μπορεί να τη φοράει για να μην δηλητηριάζεται από σένα…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ό,τι μπαίνει ανάμεσά μας, εμποδίζει τη βαθιά σύνδεση και την ανθρώπινη επαφή όπως όλοι την έχουμε ανάγκη.
Αυτό το ενδιάμεσο («τη στολή») έχει τη δύναμη να το διαλύσει μόνο η επικοινωνία και μάλιστα με συγκεκριμένες δεξιότητες που ευτυχώς μπορείς να τις αποκτήσεις!
Για σκέψου μια συνύπαρξη χωρίς μάσκες και στολές…
Για σκέψου μια συνύπαρξη χωρίς φόβο «δηλητηρίασης»…, μόνο αυθεντική και ισότιμη βασισμένη στον σεβασμό τόσο στον άλλο όσο και στον εαυτό σου…!!!
Συνεχίζεις ακόμα να βλέπεις τους ανθρώπους ως τοξικούς ή μήπως κάτι άλλαξε στον τρόπο που σκέφτεσαι γι΄ αυτούς…;
Τι σκέφτεσαι λοιπόν; Σε προβλημάτισε κάτι, διαφωνείς ή συμφωνείς;
Γράψε μας στα σχόλια!
Υ.Γ. Αν δεν ξέρεις πώς να βάλεις σε λόγια όσα νιώθεις και σκέφτεσαι και να τα επικοινωνήσεις στον άλλο, στείλε μου προσωπικό μνμ! Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να απαλλαγείς από ό,τι σε βαραίνει στις σχέσεις σου, να νιώσεις πιο δυνατή/ός και πιο ελεύθερη/ος! #τοξικότητα
#τοξικοτητα
#τοξικοί_άνθρωποι
#τοξικοίάνθρωποι
#τοξικοι_ανθρωποι
#σχέσεις
#σχεσεις
#διαπροσωπικέςσχέσεις
#διαπροσωπικές_σχέσεις
#επικοινωνία
#επικοινωνια
#σύνδεση
#χαρά
#ευτυχία
#ισορροπία
#επκοινωνιακές_δεξιότητες
#επικοινωνιακέςδεξιότητες
#συμβουλευτική
#instagram
#ειρήνησταμπολάκη