«Μην υποτιμάτε τα παιδιά. Η ανεξαρτησία ξεκινά νωρίς από το σπίτι!» Μαρία Μοντεσσόρι
Ως γονείς, έχετε την ευθύνη να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν ανεξάρτητοι άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό σημαίνει να τα βοηθάτε να κάνουν πράγματα μόνοι τους όταν μπορούν, αντί να το κάνετε για αυτούς. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα διδάξετε είναι, βάζοντας τα παιδιά να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Όχι μόνο τους διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ζωής για το πώς να είναι υπεύθυνοι, αλλά βοηθά επίσης να γίνεται και η δική σας ζωή πιο εύκολη μιας που μεγαλώνετε μαζί με τα παιδιά και οι αντοχές σας είναι πολύ οκ να μην είναι στο πικ τους!
Όταν ήσασταν νεότεροι, οι δουλειές μπορεί να φαινόντουσαν ταλαιπωρία. Αλλά ως ενήλικας, πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι μικροδουλειές είναι καλές για τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Βοηθούν στην ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης και δίνουν στα παιδιά σας την ευκαιρία να αισθάνονται ικανοποίηση, ότι μπορούν να προσφέρουν και να κάνουν τη διαφορά στην οικογένειά σας. Διαβάστε τη λίστα με τις προτάσεις παρακάτω για να πάρετε ιδέες. Λάβετε υπόψη σας οπωσδήποτε και τις ικανότητες του παιδιού σας και όχι απαραίτητα την ηλικία του. Κάθε παιδάκι έχει τον δικό του ρυθμό να μεγαλώνει 😊
Πρέπει τα παιδιά να κάνουν δουλειές; Ναι! Και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό. Η εκτέλεση εργασιών στο σπίτι, διδάσκει στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες ζωής. Ως γονείς και δάσκαλοι, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνθηκών (κυρίως λόγω πίεσης χρόνου..) να στέκεστε δίπλα τους ενώ τα παιδιά μαθαίνουν πώς να βοηθούν στο σπίτι ή στο σχολείο. Χρειάζεται υπομονή γιατί τις περισσότερες φορές οι ενήλικες μπορούν να ολοκληρώσουν τις δουλειές πιο γρήγορα (και ίσως καλύτερα) από τα παιδιά. ΑΛΛΑ, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν τις πολύτιμες δεξιότητες και τα μαθήματα από τη βοήθεια στο σπίτι ή στο σχολείο, με τον δικό τους χρόνο και τρόπο πολλές φορές. Αξίζει να τα εμπιστεύεστε όταν ξεκινούν να δοκιμάζουν κάθε καινούρια δεξιότητα, γιατί η δική σας αποδοχή σε αυτόν τον ρυθμό και τρόπο τους θα τα ενθαρρύνει και θα τα ενδυναμώσει.
Τρεις λόγοι γιατί τα παιδιά πρέπει να κάνουν δουλειές στο σπίτι
1. Τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν και να αποδέχονται την ευθύνη μέσα σε μια ομάδα. Αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με την έννοια της ισότιμης συνύπαρξης.
2. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά που ξεκινούν τις δουλειές σε μικρή ηλικία, είναι πολύ πιο πιθανό να χτίσουν υγιή αυτοεκτίμηση αφού θα έχουν αρχίσει να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί στοιχείο που προάγει την ανεξαρτησία, την αυτάρκεια, την ασφάλεια κλπ κι έτσι το παιδί αποκτά και άλλα εφόδια που θα το βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα στην επιτυχία των στόχων τους.
3. Τα παιδιά εξασκούνται στην ενσυναίσθηση όταν εκτελούν δουλειές, ειδικά όταν οι δουλειές επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν την οικογένεια ή την τάξη και όχι τον εαυτό τους. Μαθαίνουν ότι το να βοηθάς τους άλλους μπορεί να σε κάνει να νιώσεις χαρά!
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να παρακινηθούν να κάνουν τη δουλειά τους:
o Να θυμάστε να «φωτίζετε» την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.
o Να αναγνωρίζετε την πρόθεση για συμμετοχή στις δουλειές, ειδικά εάν οι εργασίες ολοκληρώνονται χωρίς υπενθύμιση.
o Μπορείτε να παρέχετε κίνητρα για την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά προσοχή όχι υλικά αγαθά. Μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητα, αλλά όταν συμπληρωθεί ο αριθμός που θα έχετε συμφωνήσει, η «ανταμοιβή» θα είναι μια εμπειρία-γιορτή για όλη την οικογένεια.
o Τα παιδιά βλέπουν και κάνουν. Θυμηθείτε, αποτελείτε το πρότυπό τους. Δίνετε το καλό παράδειγμα, κάνοντας τις «δικές σας» δουλειές.
o Είναι καλύτερα να ζητήσετε από το παιδί να γίνει ο βοηθός σας παρά να σας βοηθήσει. Ειδικά τα πιο μικρά παιδιά ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία σε ένα τέτοιο κάλεσμα.
o Χρησιμοποιήστε οπτικές υπενθυμίσεις και ρουτίνες. Τα παιδιά χρειάζονται τις ρουτίνες στην καθημερινότητά τους γιατί δημιουργούν ασφάλεια. Οι οπτικές υπενθυμίσεις (π.χ. κάποιο ευφάνταστο πινακάκι με το τι θα κάνει ποιος και πότε ανά μέρα) είναι πολύ βοηθητικές για μικρούς και μεγάλους να μην ξεχνούν και να μην μπερδεύονται.
o Να θυμάστε ότι πρώτα θα δουν εσάς να κάνετε κάτι, μετά θα το κάνετε και θα σας βοηθήσει, ύστερα θα το κάνει μόνο του και θα είστε εκεί επικουρικά και τελικά θα καταφέρει να το κάνει τελείως μόνο του.
o Δίνετε ήρεμα οδηγίες και μην επιτρέπετε στις προσδοκίες σας να σας αποδιοργανώνουν. Η συνειδητοποίηση του ποιον έχω απέναντί μου, σε τι ηλικία είναι και ότι ο σκοπός μου είναι εκπαιδευτικός, θα καθορίσουν τη σύνδεση του παιδιού με αυτό που είναι να κάνει.
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να μάθουν. Με τη βοήθεια γονέων και δασκάλων που βασίζεται στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα, μπορούν να τα καταφέρουν εκπληκτικά! Έχετέ τους εμπιστοσύνη και μην τα υποτιμάτε, μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε!