Για όσους θεωρούν ότι «απέτυχαν»…!
Σήμερα κάποιοι από σας, βλέπετε τα όνειρά σας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνονται πραγματικότητα. Κάποιοι άλλοι βλέπετε βαθμούς με τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η εισαγωγή σας σε κάποια σχολή γενικά ή σε αυτή που θέλατε.
Μπορεί να νιώθετε απογοήτευση που ο κόπος σας δεν ανταμείφτηκε ή ακόμα και θυμό, απόγνωση και ματαίωση γιατί ήταν τόσο μεγάλη η προσδοκία σας να “πετύχετε” αυτόν τον στόχο. Και είναι πραγματικά πολύ εντάξει να νιώθετε έτσι.
Είπα όμως να γράψω αυτό το άρθρο, όχι για να σας παρηγορήσω, αλλά για να σας κάνω μερικές ερωτήσεις ώστε –όσοι και όσες το επιθυμείτε- να επαναπροσδιορίσετε την κατάστασή σας (τα δύσκολα συναισθήματα που ίσως έχουν προκύψει) και θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τις απαντήσεις σας, ερωτήσεις και κυρίως πώς νιώθετε.
Έχω βρεθεί εκεί που είστε τώρα και για να είμαι πιο ακριβής, δεν τα κατάφερα τις δύο φορές που έδωσα τότε εγώ πανελλήνιες εξετάσεις να περάσω. Μέσα από την πορεία της ζωής μου, με πολλές δοκιμές σε διάφορες εργασίες και εκ των υστέρων, κατανοώ ότι δεν έγινε χωρίς λόγο. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ότι τώρα το επάγγελμά μου είναι μία συνειδητή επιλογή μου, μπορώ να είμαι όλα όσα είμαι κάθε φορά που το ασκώ και που βέβαια το αγαπώ!
Ξεκινάμε
με τις ερωτήσεις λοιπόν;
Απαντήστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινά, αυθόρμητα και με ακρίβεια.
1. Σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 πόσο πολύ ήθελες να πετύχεις αυτόν το στόχο;
2. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες σου και οι πιο καλές σου στιγμές μέχρι τις εξετάσεις (αν υπήρξαν) για να πετύχεις αυτόν τον στόχο; Τι έγινε τελικά, τις προσπέρασες ή όχι και γιατί, πώς ένιωσες και στις δύο περιπτώσεις.
3. Αναγνωρίζεις την προσπάθειά σου όλο αυτό το χρονικό διάστημα;
4. Αναγνωρίζεις όλα όσα έχεις και είσαι και ό,τι σου προσφέρει ευχαρίστηση, ευτυχία άσχετα με την έκβαση των εξετάσεων και είσαι ευγνώμων για αυτά;
5. Είναι πραγματικά αυτός ο στόχος δικός σου; Ή είναι αυτός ο στόχος, αυτό που πραγματικά θέλεις;
6. Σε μία κλίμακα από το 1-10 πόσο πολύ θέλεις να τον πετύχεις;
7. Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο στόχος για σένα; (Γράψε τρεις λόγους τουλάχιστον)
8. Τι χρειάζεται να κάνεις από δω και πέρα για να υλοποιήσεις τον στόχο σου; (Δημιούργησε το πλάνο σου με λεπτομέρειες )
Ναι, πραγματικά αυτή τη φορά δεν είδες αυτό που είχες στο μυαλό σου να γίνεται πραγματικότητα. Ναι, απογοητεύεσαι, ματαιώνεσαι, θυμώνεις. Τίμησε τα συναισθήματά σου, δώσε τους χώρο, μίλησε για το πώς νιώθεις σε κάποιον ειδικό, αν το χρειάζεσαι ή σε κάποιον που θα σε καταλάβει και δεν θα σε κρίνει.
Και μετά υπάρχει η συνέχεια! Τι αποφασίζεις να κάνεις; Πώς επιλέγεις να διαχειριστείς μία κατάσταση που δεν μπορεί άμεσα να αλλάξει;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη ζωή σου δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα και κάποιες φορές θα βρεθείς σε συνθήκες που δεν θα σου ταιριάζουν καθόλου ή τόσο όσο θα ήθελες. Έχε εμπιστοσύνη σε ό,τι σου συμβαίνει και βέβαια στον ρυθμό, τον τρόπο και τον χρόνο σου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αξίζει να προσπαθήσεις να αλλάξεις τον τρόπο που «κοιτάς» αυτές τις συνθήκες. Προσπάθησε να «δεις» τι σου προσφέρει αυτή η εμπειρία και πώς μπορείς να την αξιοποιήσεις!
Να θυμάσαι ότι ο μόνος που έχεις τον έλεγχο της ζωής σου είσαι εσύ και μόνο! Από σένα εξαρτάται η ευτυχία σου!
Να θυμάσαι ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να φτάσεις εκεί που επιθυμεί η καρδιά σου!
Εγώ το πιστεύω για σένα! Εσύ..;