Τι είναι το Coaching και πώς μας βοηθάει

Στην προσπάθειά μου να εξηγήσω τι είναι το Coaching, συνήθως μου κάνουν τις παρακάτω ερωτήσεις, γι΄αυτό θεώρησα χρήσιμο να τις παραθέσω και να απαντήσω σε αυτές.

Ελπίζω να λύνονται οι απορίες σας.
Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Είναι δηλαδή ψυχοθεραπεία;

Οι άνθρωποι που απευθύνονται σε ένα Life Coach είναι άνθρωποι ψυχολογικά υγιείς.
 Το Life Coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική. Αυτές οι αυτογνωσιακές διαδικασίες επικεντρώνονται στο παρελθόν. Σε αντίθεση, το Coaching εστιάζεται στο εδώ και τώρα και τις μελλοντικές δυνατότητες του coachee. Τον προτρέπει να πάρει τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του, να αναλάβει την ευθύνη του  εαυτού του, μέσω της δράσης που θα αναλάβει για την υλοποίησης των στόχων, που ο ίδιος θα ορίσει.

Το coaching είναι διαδικασία αυτοβελτίωσης. 
Είναι μία δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στον Coach και τον /την Coachee (πελάτης) με σκοπό ο δεύτερος να φτάσει «εκεί» που θέλει, το δυνατόν γρήγορα και άμεσα.

Δεν ασχολείται με παιδικά τραύματα και την επούλωση τους.

Εστιάζει στο εδώ και τώρα καθώς και το μέλλον του coachee.

Η διαδικασία του Coaching είναι προσανατολισμένη στους στόχους που θέτει ο coachee,

στην δράση και στα αποτελέσματα.

Προσφέρει χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Υπάρχουν φορές, ανάλογα με την περίπτωση, κάποιος που βρίσκεται σε ψυχοθεραπεία, να μπορεί να συνδυάσει και coaching για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιος θα ζητήσει τη βοήθεια ενός Coach;
Κάποιος που θέλει να «ξαναβρεί τον εαυτό του».
Κάποιος που δυσκολεύεται στις σχέσεις του, που δεν μπορεί να πει όχι ή να διεκδικήσει όσα χρειάζεται ή θέλει να κάνει μια αλλαγή που αφορά στη σχέση του.
Κάποιος που χρειάζεται να ξεδιαλύνει τις σκέψεις του, να βάλει τη ζωή του σε μια τάξη.
Κάποιος που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και δυσκολεύεται να πάρει μια απόφαση.
Κάποιος που θέλει να αλλάξει εργασία.
Κάποιος που θέλει αλλά δεν ξέρει «τι του φταίει» και δεν μπορεί να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει.
Κάποιος που νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Κάποιος που χρειάζεται ενδυνάμωση.
Κάποιος που θέλει να βρει τι θέλει και ποιος είναι ο σκοπός της ζωής του.
Κάποιος που ζητά νέες ιδέες και δεξιότητες για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Σε επίπεδο επαγγελματιών/επιχειρήσεων/στελεχών/οργανισμών κλπ, το coaching μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στους στόχους που έχουν θέσει, αλλά και να βοηθήσει στελέχη/προϊσταμένους/διοικητές/διευθυντές κλπ να έρθουν σε επαφή με τον «ηγέτη» μέσα τους, ώστε να μπορούν να συντονίσουν τις ομάδες τους και να τις οδηγήσουν στην επιτυχία, ό,τι έχουν ορίσει οι ίδιοι ότι σημαίνει αυτό για την κάθε επιχείρηση ή οργανισμό.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αιτήματα των ανθρώπων που ζητούν να συνεργαστείτε;

Συνήθως υπερισχύουν τα εξής: η ανάγκη να ξεκαθαριστούν δηλαδή και να επιλυθούν θέματα ερωτικών σχέσεων, οικογένειας, ανασφάλειας, έλλειψης αυτοεκτίμησης, ενδυνάμωσης αυτοπεποίθησης κ.α.
Αλλαγή σχέσης, εργασίας, καριέρας.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων / οργανισμών και λοιπών θέσεων αντιμετωπίζονται ζητήματα δυσλειτουργίας ομάδων λόγω σχέσεων, θέματα ενίσχυσης του ηγετικού ρόλου ενός στελέχους και σε οτιδήποτε μπορεί να εμπεριέχει κάποια σημαντική αλλαγή ή και επίτευξη στόχου που ο ίδιος ο οργανισμός ή η επιχείρηση καθορίζει.

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι ψάχνουν τον τρόπο να μάθουν να «βάζουν» όρια σε διάφορους τομείς στη ζωή τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους (κυρίως τις ερωτικές), πώς να ξεπεράσουν την ανασφάλειά τους, πώς να γίνουν πιο «ενδιαφέροντα» άτομα, πώς να καταφέρουν να μπουν σε μία σχέση και τελικά πώς να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους.

Ποιος είναι ο ρόλος του coach;

O coach δεν κάνει διάγνωση και δεν προτείνει θεραπεία. Με συγκεκριμένες ερωτήσεις, ο coach παρακινεί τον coachee να εμπνευστεί και να προσδιορίσει τις δικές του λύσεις. Δεν είναι καθοδηγητικός και δεν δίνει συμβουλές.

Αυτό που κάνει, είναι να βοηθά τον coachee να επικεντρωθεί και να ενεργοποιήσει τα δυνατά του στοιχεία, να αναπτύξει τις ικανότητές του και να ανακαλύψει τι είναι αυτό που τον ενεργοποιεί, να αναγνωρίσει τις προκλήσεις/εμπόδια που τον ακινητοποιούν, να μάθει να διαχειρίζεται την εκάστοτε αλλαγή με ενθουσιασμό και όχι με φόβο, ώστε να περάσει σε δράση κατανοώντας και οργανώνοντας τις σκέψεις του και να ξεκινήσει να υλοποιεί το πλάνο των στόχων του με απώτερο να ζήσει τη ζωή του όπως ακριβώς θέλει!

Η συναντήσεις γίνονται ατομικά ή ομαδικά, στο γραφείο του coach ή μέσω skype, βιντεοκλήσης κλπ, αλλά και οπουδήποτε ο coach -σε συνεργασία με τον coachee- θεωρήσει ότι θα είναι πιο εμπνευστική και πιο αποτελεσματική η συνάντηση.

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει όποιος συνεργαστεί κάποιος με έναν Coach;

Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, ο coachee επανασυνδέεται με το δυναμικό που βρίσκεται ήδη μέσα του! Έρχεται σε ενσυνειδητότητα και εστιάζοντας στο παρόν του ενθαρρύνεται να «ξεκαθαρίσει το τοπίο του», να αναγνωρίσει τις επιθυμίες του, να ανακαλύψει τα ταλέντα του, να πιστέψει στα όνειρά του και στο ότι αξίζει να απολαμβάνει και να κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να κάνει τη ζωή του όπως την ονειρεύεται ώστε να νιώθει ελεύθερος, δυνατός, ευτυχισμένος!

Τι χρειάζεται απ΄την πλευρά του ανθρώπου που ζητά τη συνεργασία σας;
Θέληση, αποφασιστικότητα, θάρρος, αφοσίωση, συνέπεια και δέσμευση από τον coachee προς τον εαυτό του και τα όνειρά του!